čtvrtek 13. září 2012

RECEPTY Z DARŮ NAŠÍ ZAHRÁDKY - DÝNĚ

DÝŇOVÁ POLÍVKA
1 středně velkou cibuli zesklovatím na olivovovém oleji,
přidám na drobno nakrájený česnek a nechám rozvonět,
přidám dvě- tři špetky tymiánu a nechám rozvonět ( cca 1 min)
přidám 1 dýni Hokkaido nakrájenou na kostky ( z dýně vydlabat semeník, ale neloupat !)
a zaliju zeleninovým vývarem ( v nouzi i vodou) tak, aby všechna dýně byla ponořená...
vařím cca 20 min
rozmixuju, dochutím solí a sušeným česnekem - jen jemně a dalším tymiánem a přikápnu čerstvý oliv olej
polívka by měla být hustá, krémová a na talíři si ji sypeme praženýma semínkama nejčastěji taky z dýně nebo slunečnice ...

...tohle je základní recept, který je možné různě vylepšovat :
pro plnější chuť masožroutům dát místo zeleninového vývaru slepičí
pro pikantnost přidat k vařeným kostkám dýně 1 kostku taveného smetanového sýra nebo zakysanou smetanu,
pro větší hřejivost a taky pro zdraví malý kousek zázvoru - ten dávám na začátku při restování cibulky
pro gurmány podávat na talíři s kopečkem zakysané smetany...
a tak dál, třeba vymyslíte nějako svoji vychytávku

a taky je dýně Hokkaido ideální do dětských příkrmů a polívčiček !

Žádné komentáře:

Okomentovat